Alnö Bergakung / Poängberäkning

En matematisk Tour-cyklists resultat i Alnö Bergakung, ett poäng-beräknings system

Ja, nu är äntligen artikelserien om poängberäkning i Alnö Bergakung färdig. Det blev en svit  om fem olika avsnitt som härledde hur resultat och tider ska bedömas och adderas i de sju olika backarna i tävlingen. Det slutliga systemet har många likheter med friidrottens 7-kamp där varje gren ger en sisådär 800-1100 poäng.

Alnö Bergakung är också en 7-kamp och i varje backe kan en cyklist tilldelas ett resultat mellan 400 och 1200 poäng. Poängen i varje backe summeras till en slutgiltig poängsumma. Högst summa vinner.

De fem olika avsnitten i artikelserien är både mer och mindre teoretisk djupa. För de riktigt intresserad borde det mesta finnas beskrivet men för den som bara vill tävla i backarna räcker det att förstå reglerna i 7-kamp och registrera sina tider i Alnö Bergakung. Artikelserien består av följande fem avsnitt som finns under menyfliken “Teknik”:

– Höjdmätning av backar och cykelrundor
– Mekanikmodell av en cyklist
– Max effektuttag vs utövad tid
– Lösning av Tour-cyklistens diffekvation
– Poängberäkning i backarna

Reglerna i Alnö Bergakung är enkla: cyklisten startar vid backens start, mäter själv tiden det tar att cykla till backens mål. Tiden mäts i hela sekunder, tiondelar och hundradelar bortfaller. Tiden i sekunder sätts in i nedanstående ekvation med konstanter ur tabellen nedan för den aktuella backen. Poängen räknas ut och avrundas nedåt till närmaste heltal. I “Alnö Bergakung, resultat” under menyfliken Diskussionsforum kan man registrera sina tider om man är inloggad. Systemstöd för automatisk poängberäkning är under utveckling.

Stefan Mellander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.