Fartgrupper

GRÖN | Hastighet:   -28 km/h
BLÅ | Hastighet: 28-32 km/h
RÖD | Hastighet: 32-36 km/h
SVART | Hastighet: 36- km/h
Ovanstående är ungefärlig uppskattning.

Cykelgruppen vill dela med sig av följande till alla ART cyklister att ha i åtanke på våra pass för att öka säkerheten:
-Hjälm obligatoriskt.
-Vi kan bli ännu bättre på att prata ihop oss innan avfärd.
-Vi bör dela in oss i mindre grupper.
-Inga tempopinnar i klunga.
-Instegskravet i gröna gruppen; kunna sin cykel, dvs kunna hantera sina växlar och bromsar.

Vår erfarenhet är att det blir så mycket bättre om gruppen pratar ihop sig. Detta kan inte nog poängteras. Vi är verkligen glada att fler och fler söker sig till måndagsklungan (MK) och torsdagsklungan (TK) och det hoppas vi verkligen håller i sig nästa säsong. Det blir dock av denna anledning ännu viktigare att  detta med att prata ihop sig inte hoppas över. Samlingstid är satt en kvart innan avfärd av just den anledningen. Ansvaret att detta sker ligger på var och en. Vi har alla olika behov, tycke och smak och detta gäller även cykling. Två eller ett led, belgiskt? Här finns det inga rätt eller fel utan gruppen bestämmer tillsammans det de finner bäst för dagen. Prata ihop er så ökar chansen att just du blir nöjd och får ut det kom för.

Fartgrupperna

Syftet med fartgrupper är SAMMANHÅLLNING.
Först och främst måste det poängteras att syftet med fartgrupper är att åstadkomma en sammanhållen grupp av cyklister hela vägen från start till mål. Det är ett välkänt faktum att ingen cyklist i någon grupp har identiska förutsättningar eller dagsform när man ska träna. Varje gruppering innebär en kompromiss mellan den svagast och den starkaste. Fartgrupperna ska stärka bandet i gruppen och hjälpa den att hålla ihop.

Går det för sakta – Välj en annan grupp eller cykla själv!
Vi vet av egen erfarenhet, det är så lätt hänt att man är med och trissar upp farten. Gör du det så saboterar du för passledaren. Om alla hjälps åt att köra sammanhållet så slipper passledaren bråka med er. Och tycker ni att farten är för låg, ställ er frågan: “Måste jag köra så hårt idag?” Om trots detta inte kan hålla igen, är den bästa lösning för alla att du kör själv den gången.

Går det för fort – Säg till passledaren direkt, det är hans jobb att lösa det!
Känner du att det går för fort, vänta INTE med att tala om det för passledaren. Då kan passledaren ta hand om frågan direkt. Om du inte redan åker med den långsammaste fartgruppen bör du troligtvis byta till en långsammare. Var och när detta kan ske kommer du och passledaren överens om. Om du redan åker med den långsammaste fartgruppen måste din grupp anpassa sin fart så gruppen håller samman. Ju fortare gruppen sänker farten, desto jämnare och mindre ryckig blir körningen för alla.

Om antalet i en grupp blir större än ca 12 cyklister delar man upp gruppen i t ex två röda grupper som startar med några minuters mellanrum.

GRÖN

klunga-gronVår lättaste fartgrupp, avsedd för introduktion och lite lugnare tempo. Här cyklar de som är nya inom gruppcykling och vill få en introduktion samt en bra start. Gröna gruppen fokuserar bland annat på att lära ut hur man cyklar och beter sig i en grupp. Mer erfarna cyklister använder med fördel denna grupp som ett återhämtningspass när kroppen behöver få ta det lite lugnare.
Farten är alltid anpassad till gruppen och ingen lämnas under passet.

Tid runt Alnö: 1.30-1.20h
Hastighet:  -28 km/h

BLÅ

klunga-blaVår lugna fartgrupp. I denna grupp cyklar de som har tränat ett tag och känner sig trygga med att cykla i klunga och vill börja växa sin kapacitet och teknik. Eller för dem som vanligen kör i de två snabbare fartgrupperna och vill ha ett återhämtnings pass.
Vi fokuserar träningen på klungkörning, Belgiska kedjor och att trycka på lite mer för att utvecklas som Cyklister.

Tid runt Alnö: 1.19-1.12h
Hastighet: 28-32 km/h

RÖD

klunga-rodVår snabba fartgrupp, för den erfarna och rutinerade klungcyklisten. En snabb grupp som har ambitionen att cykla fort men inte nödvändigtvis tävlings ambitioner.
Eller för den som har tävlings ambitioner för att inom kort kliva in i den Svarta gruppen men vill eller behöver vässa formen lite till innan nästa kliv.

Tid runt Alnö: 1.11-1.06h
Hastighet: 32-36 km/h

SVART

klunga-svartVår fartgrupp med tävlingsambitioner, farten är snabb och innehåller alla moment som ingår i tävling. Alla som vill kan delta även om man inte ämnar tävla men vill få lite extra puls. Dock av säkerhetsskäl åker inga oerfarna i denna grupp.

Tid runt Alnö: 1.05-1h
Hastighet: 36-   km/h