RR VL-13

Alnö Race Team Forum Skidåkning RR VL-13

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Profilbild Martin Melander 6 år, 3 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16003
  Profilbild
  Tomas Edström
  Deltagare

  Väckarklockan ringde kl 3.20, snabb frukost sen in i bilen för att hämta Martin, Monika och Stoffe. Vi ville komma ner före kl 4.30 för att komma förbi innan man stänger av vägen vid vägövergången. Efter ca 1 timmes väntan öppnades insläppet (kl 05.30) till startleden och jag fick en plats för skidorna i första led på vänstra sidan i mitt led 2. Det blåste en del och det var rätt skönt att hoppa in i bilen och vänta in starten.

  Starten är lika mäktig varje år och det är en härlig känsla att staka över startrakan. Framme vid backen ser jag täten en bit upp i backen och sen var det dags att koncentrera sig på sitt eget lopp. Valde tyvärr ett spår lite väl långt till vänster och det blev en del stök och stopp. Farten var inte så farlig och väl uppe på myrarna kändes det rätt ok. Jag kände rätt omgående att jag hade sämre glid än övriga och jag fick kämpa för att hålla farten uppe. Det var lite jobbigt att känna åkare efter åkare passera men jag hade en förhoppning att skidorna skulle gå bättre lite längre fram. Efter Mångsbodarna började jag kunna hålla jämn fart med de runt omkring mig och efter Risberg hade jag helt plötsligt bättre skidor än dom flesta runt omkring. Som vanligt tog jag många placeringar i uppförsbackarna (för lite backar :-)) för att passeras av stakfantomerna på dom flackare partierna. Fick klockren langning av Bella som vanligt och efter fem år har vi hittat bra ställen att stå på så man inte behöver leta. Fortsatte att ta bra med placeringar fram till Eldris, därifrån är det mest stakåkning in till mål och då händer det som sagt inte så mycket med dom här ”lampsladdarna” till armar. Kom i mål som 847:a, dryga 50 placeringar sämre än ifjol men ändå mycket nöjd med dagen.

  Jag tycker man borde vända i Mora och köra tillbaka till Sälen så det blir lite längre och så man får lite fler backar 🙂

  Dagens vallning:
  Stenslip med LJ02 struktur, RC rak rill 1mm
  Glid: Grund 2 lager Start BWLF, Swix HF6, Pulver 50/50 Swix FC7 o FC10
  Fäste: Toko grundwax invärmt, 1 lager Swix V40 invärmt, 2 lager V40, 3 lager VR45

  Glidet var som sagt inte optimalt första 2 milen men riktigt bra 4-5 mil och sista två ungefär som övriga. Jag tippar att om jag toppat pulvret med en flourkloss för finkornig snö så hade glidvallningen varit helt optimal, säääkert flera hundra placeringar bättre 😉
  Fästet var bra hela vägen, inget bergfäste sista två milen men ändå förvånansvärt bra.

  //TomasE

  #16005
  Profilbild
  Martin Melander
  Deltagare

  Ja, starten på vasaloppet är verkligen mäktigt. Stämmningen i starten måste upplevas på plats. Helekoptrar hovrar i luften och 52 spår i bredd med laddade skidåkare. Vasaloppsmusik spelas i kraftiga högtalare. Jag stod i led 1 detta år, tempot var ändå relativt lungt uppför backen men uppe på myrarna ökade genast farten. Tappade flaskan med sportdryk direkt. Fick sedan langning av Bella i mångsbodarna, vilket var perfekt! Tack! Planen var sedan att åka lite avvaktande fram till evertsberg. När halva loppet var avklarat började jag avancera placeringar, men krafterna tog slut ganska snart och sista 2 milen var slitsamma även om jag inte kroknade totalt (vilket jag provat tidigare). Nöjd med att komma under 5 timmar. Placeringen blev 652, så jag förbättrade mig 50 placeringar från ifjol. Nöjd med loppet, får försöka komma topp 500 nästa gång.

  Bra skidor även om glidet varierade kraftigt i varierande snötyp. Fästet var förvånasvärt bra. Torr luft och blåst gjorde väl att snö-tempen var lägre jmf med i luften.

  Glid: Start BWLF+HF7+FC8 pulver. Fabriksslip+ 1 mm toko rill.
  Fäste: invärmt grönt+invärmt V40+ 3 lager VR45

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.